Ινδία – Taj Mahal

Το σύμβολο της αιώνιας αγάπης

0
1686

Από το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί στην Agra και το Taj Mahal

Φτάνουμε λοιπόν μετά από μια 4ωρη πτήση από το Abu Dhabi στο Νέο Δελχί. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου στο αεροπλάνο, με τα καθίσματα στην όρθια θέση για να μην πω ότι είχαν και κλίση προς τα εμπρός! Η αεροσυνοδός είχε την φαεινή ιδέα να μας προτείνει θέσεις δίπλα στην έξοδο κινδύνου που υποτίθεται ότι θα ήταν πιο άνετες και δεν θα χρειαζόταν να κάτσουμε δίπλα σε κάποιον «Ινδούλη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, τώρα που είδαμε την Ινδία, μπορούμε να πούμε ότι ήταν σε άψογη κατάσταση!Αεροδρομιάρα! Αποφασίσαμε να αφήσουμε το Δελχί για το τέλος του ταξιδιού μας και να ξεκινήσουμε με την Agra, όπου βρίσκεται το θρυλικό Taj Mahal.

Αφού προσπαθήσαμε να σηκώσουμε λεφτά από ΑΤΜ στο αεροδρόμιο χωρίς καμιά επιτυχία, βγήκαμε έξω όπου μας περίμενε ο οδηγός που είχαμε κλείσει για να μας πάει στην Agra. Αρκετά ανυπόμονος, αφού μας είχε πάρει καμιά δεκαριά τηλέφωνα μέχρι να βγούμε έξω! Χωρίς καμία βοήθεια με τις βαλίτσες και χωρίς ούτε ένα «ρούβλι» στις τσέπες μας περπατήσαμε ως το parking του αεροδρομίου. Η πρώτη εντύπωση ήταν σοκαριστική: φασαρία, κόρνες, άνθρωποι, ζώα, αυτοκίνητα, tuk-tuk, μηχανές που κινούνταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Το απόλυτο χάος! Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε μιλήσει μεταξύ μας για τουλάχιστον μισή ώρα, αποσβολωμένοι από τις εικόνες γύρω μας. Το θετικό με το tour που κλείσαμε ήταν το αυτοκίνητο που βρισκόταν σε άριστη κατάσταση, πολύ καθαρό και με wi-fi παρακαλώ(!!!!). Τον οδηγό δεν μπορούμε να πούμε ότι τον συμπαθήσαμε ιδιαίτερα! Κοιμηθήκαμε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν φτάναμε στην Agra, μετά από  3 ώρες ξυπνήσαμε.

Agra: η πόλη των αντιφάσεων

stepwell

auto-rickshaw
auto-rickshaw: κλασική μέθοδος μετακίνησης στην Ινδία
camel
Η εικόνα του Ινδού με καμήλα στους δρόμους της Ινδίας είναι εξαιρετικά συνηθισμένη

agra_women

agra_lady

Η Agra είναι μια φτωχή και όχι ιδιαίτερα όμορφη πόλη, τουλάχιστον όσον αφορά τις δικές μας προτιμήσεις. Οι άνθρωποι ζουν σε άσχημες συνθήκες στο δρόμο και σε καλύβες. Κακοταϊσμένες αγελάδες περιφέρονται μονάχες τους στους δρόμους. Και φανταστείτε ότι σύμφωνα με τους Ινδούς, μέσα στην αγελάδα (holy cow) ζουν περίπου τριάντα εκατομμύρια θεοί και θεές. Φυσικά δεν τρώνε το κρέας της και της δίνουν το πρώτο ψωμί της ημέρας, ενώ στα αδέσποτα σκυλιά το τελευταίο. Όλα αυτά γιατί πιστεύουν στη μετενσάρκωση και ότι ανταμείβονται κατάλληλα στην επόμενη ζωή ανάλογα με τις πράξεις τους.

agra_hotel
Η είσοδος του ξενοδοχείου μας στην Agra

Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο είχαμε μια ώρα ξεκούραση και χαλάρωση, γιατί θα ερχόταν να μας πάρει ο tour guide μας ο Σουμπάμ (ή κάπως έτσι). Ένας γλυκύτατος Ινδός που ζει τα δέκα τελευταία χρόνια στην Agra με την οικογένεια του και εργάζεται ως ξεναγός.

guide
Σούμπαμ: Ο tour guide μας στην Agra

Agra Fort

Αρχικά πήγαμε στο Agra Fort ή αλλιώς Red Fort, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, και όχι άδικα.  Σε αυτό το κόκκινο κάστρο λοιπόν έμενε ένας μαχαραγιάς o Shah Jahan με την οικογένεια του. Το Agra Fort χτίστηκε αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς από τον αυτοκράτορα Akbar to 1565. O εγγονός του Shah Jahan το μετέτρεψε σε παλάτι αλλά κατέληξε να είναι η φυλακή του, όταν πήρε την εξουσία ο γιος του.

Η είσοδος του Red Fort ή αλλιώς Agra Fort

redfort redfort

Όλο το παλάτι είναι καταπληκτικό, αλλά υπάρχει ένα ιδιαίτερο σημείο που φυλάσσεται και δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Όμως όλα έχουν μια τιμή στην Ινδία. Με ένα μικρό φιλοδώρημα μπορεί ο επισκέπτης να δει το λεγόμενο Shish Mahal, τα βασιλικά χειμερινά λουτρά με χιλιάδες καθρέφτες που δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα.

sheeshmahal
χειμερινά λουτρά στο Agra Fort

Μετά την επίσκεψη μας στο Agra Fort, πήγαμε στο Mehtab Bagh ένα πάρκο με μια φανταστική θέα στο Taj Mahal απ’ όπου μπορείς να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

Taj Mahal

Το βραδάκι φάγαμε στο ξενοδοχείο. Παίξαμε όσο πιο safe γινότανε για πρώτη μέρα: Ρυζάκι και naan (το παραδοσιακό πεντανόστιμο πιτάκι της Ινδίας).

Taj Mahal και η ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από αυτό

Και ναι ξημέρωσε η μέρα που περιμέναμε!! Taj Mahaaal! Με τον Σουμπάμ πάντα από κοντά μας, πήγαμε στο φανταστικό Taj Mahal με την ανατολή του ηλίου. Φτιαγμένο από μάρμαρο από τις Ινδίες, που περνάει από μέσα του το φως και στολισμένο με πολύτιμους λίθους της Ανατολής, το μαυσωλείο παίρνει διαφορετικά χρώματα στη δύση, στην ανατολή και στην πανσέληνο προσφέροντας ένα μαγικό θέαμα. Αξίζει να πας στην Ινδία μόνο για το Taj Mahal, αφού για πολλούς είναι το ομορφότερο κτίριο του κόσμου.

Taj Mahal
Η πρόσοψη του Taj Mahal
tajmahal
Η θέα από το Taj Mahal προς την είσοδο-κεντρική πύλη
taj_yard
Ανατολή στο Taj Mahal 6.30 το πρωί

taj_wall

Και τώρα λίγο love story.  Όταν η τρίτη και πολυαγαπημένη γυναίκα του μαχαραγιά, η Mumtaz Mahal γέννησε το 14ο παιδί της, πέθανε στην γέννα. Ο μαχαραγιάς Shah Jahan έλειπε στον πόλεμο, όταν όμως γύρισε και πληροφορήθηκε για τον θάνατο της γυναίκας του, αποφάσισε να χτίσει ένα λευκό μαυσωλείο προς τιμή της. Και κάπως έτσι φτιάχτηκε το θρυλικό Taj Mahal, σύμβολο της αιώνιας αγάπης! Το κτίριο χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια να χτιστεί και κόστισε μια περιουσία. Ο μαχαραγιάς είχε αποφασίσει να χτίσει και έναν πανομοιότυπο μαύρο ναό για να θαφτεί ο ίδιος. Ο γιος του όμως (ο 14ος) δεν του το επέτρεψε. Βλέποντας πόσα λεφτά σπαταλούσε ο πατέρας του, ενώ ο λαός πεινούσε με αβάσταχτους φόρους, τον φυλάκισε σε ένα δωμάτιο του Agra Fort. Από εκεί ο μαχαραγιάς, που δεν έκανε παιδιά και δεν ξαναπαντρεύτηκε άλλη γυναίκα, έβλεπε μέσα από τον καθρέφτη το Taj Mahal όπου κειτόταν η πολυαγαπημένη του Mahal. Μετά από 8 χρόνια πέθανε και  αυτός και τοποθέτησαν τον τάφο του δίπλα από την πολυαγαπημένη του στο κέντρο του Taj Mahal.

Γύρω από την Agra

Με αυτές τις ρομαντικές σκέψεις λοιπόν στο μυαλό περί αιώνιας αγάπης αποχαιρετήσαμε την όχι τόσο όμορφη Agra και καλωσορίσαμε το Παρίσι της Ασίας: την Jaipur. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Agra κάναμε μια σύντομη στάση σε ένα άλλο σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, το Fatehpur Sikri αλλά και το Chand Baori.

stepwell
Παραδοσιακά stepwells Chand Baori στο χωριό Abhaneri, ένα είδος πισίνας και πηγαδιού για τις περιόδους μεγάλης ξηρασίας στην Ινδία

fatehpur_market

Φατεχπούρ Σικρί
Φατεχπούρ Σικρί

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ