Jaipur: Η πρωτεύουσα του Rajasthan
Namaste! Εντάξει η Jaipur είναι σαφώς πιο όμορφη πόλη από την Agra. Χωρίζεται στην νέα Jaipur, όπου βρίσκονται σύγχρονες κατοικίες, πάρκα κλπ και στην παλιά πόλη ή αλλιώς Pink City, όπου επικρατεί το χάος! Αγελάδες, ασταμάτητες κόρνες και auto-rickshaw δυσκολεύουν τόσο πολύ το διάβα σου. Το να διασχίσεις το δρόμο φαντάζει απλά ακατόρθωτο. Η μόνη λύση είναι να κλείσεις τα μάτια, να προσευχηθείς και στους 6 Ινδούς Θεούς (την Κάλι, τον Σίβα, τον ‘Ιντρα, τον Σουρύα και ό,τι άλλο μπορείς να θυμηθείς) και να περάσεις. Γενικά θα χρειαστεί πολλές φορές να προσευχηθείς σε αυτούς τους Θεούς στην Ινδία!
Το διαμέρισμα που επιλέξαμε για τη διαμονή μας ήταν εξαιρετικό. Μια οικογενειακή επιχείρηση που δουλεύεται από φιλόξενους Ινδούς. Την πρώτη μέρα χάσαμε φυσικά το ραντεβού για το free day tour που είχαμε κλείσει, αφού μας πήρε ο ύπνος! Προκαλέσαμε την τύχη μας, προσπαθώντας να κάνουμε μόνοι μας την περιήγηση στην πόλη αλλά ΟΧΙ! Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται! Τελικά αποφασίσαμε να κλείσουμε μια ξενάγηση στην πόλη με οδηγό. Ο εγωισμός είχε φτάσει πάτο! Ήρθε λοιπόν ο οδηγός μας και μας πήρε από το χεράκι και μας πήγε με τον ξεναγό του σε όλα τα καλούδια της πόλης. Και δεν είναι λίγα αυτά!
Tα πιο όμορφα αξιοθέατα της Jaipur
Ξεκινήσαμε από το χαρακτηριστικό σύμβολο της Jaipur, το Hawa Mahal ή αλλιώς Palace of Winds. Κατασκευάστηκε το 1799 από τον Μαχαραγιά Sawai Pratap Cingh για να μπορούν οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας μέσα από τα εκατοντάδες παράθυρα, να παρακολουθούν τα δρώμενα της πόλης χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα τους.
Στη συνέχεια, πήγαμε στο Amber Fort το οποίο βρίσκεται 15 λεπτά από την πόλη και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μπορείς να ανέβεις πάνω με ελέφαντα ή με αυτοκίνητο. Φυσικά διαλέξαμε τον δεύτερο τρόπο.
Ο ξεναγός μας βοήθησε πολύ να καταλάβουμε την ιστορία αυτού του εντυπωσιακού κτίσματος. Εκεί έμενε μέχρι τον 16ο αιώνα ο μαχαραγιάς με την οικογένεια του και είναι περιτριγυρισμένο από μια αντιγραφή του Σινικού τείχους, περιμέτρου περίπου 8 km. Πρόκειται για ένα μνημείο, σχεδιασμένο με τρομερό τρόπο ώστε να κάνει εύκολη τη διαβίωση στις ακραίες θερμοκρασίες της Jaipur. Το μάρμαρο το κρατάει τρομερά δροσερό και το πιο όμορφο κομμάτι του ήταν ο κήπος του παραδείσου αλλά και το Sheesh Mahal, ένα από τα μεγαλύτερα και eco-friendly χειμερινά παλάτια του κόσμου, λόγω των καθρεφτών, των λαμπών λαδιού και των κουρτινών που χρησιμοποιούσαν.
Συνέχεια είχε το City palace, ένα σύμπλεγμα μουσείων όπου μπορεί κανείς να δει πολύτιμα υφάσματα, ζωγραφιές, γλυπτά και τοιχογραφίες.
Το Jentar mantar ή αλλιώς Observatory είναι ένα από πιο μεγάλα παρατηρητήρια του ουρανού. Εκεί θα βρει κανείς το πιο μεγάλο φυσικό ρολόι του κόσμου αφού υπολογίζει την ώρα με βάση τη θέση του ήλιου με ακρίβεια 2 δευτερολέπτων. Επίσης, υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά όργανα που υπολογίζουν τις εποχές, το ζωδιακό κύκλο και διάφορα άλλα! Όλα αυτά σχεδιάστηκαν από έναν πανέξυπνο Μαχαραγιά που ήξερε 10 γλώσσες και αγαπούσε τη φυσική και την μηχανική.
Φαγητό – Καφέ και ψώνια στην Jaipur
Όσον αφορά το φαγητό, δεν μας απογοήτευσε καθόλου η Jaipur. Hot Spot είναι το Peacock όπου φάγαμε εξαιρετικό ινδικό φαγητό, σε μια ταράτσα υπό τους ήχους ινδικών μουσικών. Στο Tea House ήπιαμε υπέροχο Massala Tea με κανέλα και κάρδαμο, ενώ στο Nibs café απολαύσαμε τον καφέ μας! Επίσης, όσον αφορά τη διασκέδαση στην Jaipur βρίσκεται το μεγαλύτερο cinema του Rajahstan όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τις τρίωρες Βollywood παραστάσεις. Οι Ινδοί λατρεύουν το Bollywood και τους ηθοποιούς τους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που ο βασιλιάς της Ινδίας είναι ο μεγαλύτερος star του Bollywood!! Jai Ho!
Τέλος, για ψώνια συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Bapu Bazaar. Εκεί υπάρχουν κάθε λογής υφάσματα, ρούχα και διακοσμητικά για όλα τα γούστα και θα περάσετε πολύ ευχάριστα το απόγευμα σας.
Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να κάνετε το σχόλιο σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας!