Βουδαπέστη: το διαμάντι του Δούναβη

0
4352

Βασικές πληροφορίες για τη Βουδαπέστη

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει πίσω στο 1873 όταν η ιστορική Βούδα και η Ομπούντα δυτικά του Δούναβη ενώθηκαν με τη βιομηχανική Πέστη της ανατολικής μεριάς. Έτσι δημιουργήθηκε η πανέμορφη Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό γιατί είναι κοντά στην Αθήνα και επίσης είναι πολύ οικονομικός. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες και μας κόστισε 70 ευρώ με πτήση της Ryanair. Πρόκειται για μια πόλη που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη φυσικά ομορφιά του Δούναβη και των λόφων της Βούδας με τη μπαρόκ και νεοκλασική αρχιτεκτονική. Επισκευθήκαμε τη Βουδαπέστη αρχές Δεκεμβρίου, περίοδο με θερμοκρασίες αρκετά χαμηλές (0-3 βαθμούς) και τσουχτερό κρύο.

Η Βουδαπέστη είναι ένας εύκολος προορισμός. Αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν ταξίδια χαμηλού κόστους με προϋπόθεση την έγκαιρη αγορά τους περίπου 2 μήνες νωρίτερα. Η διαμονή στη Βουδαπέστη μπορεί να είναι αρκετά οικονομική, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Εμείς για τη διαμονή μας επιλέξαμε διαμέρισμα, το οποίο μας στοίχισε 40 ευρώ τη βραδιά. Το διαμέρισμα βρισκόταν στη πλευρά της Πέστης και συγκεκριμένα στην Εβραϊκή συνοικία Erzsebetvaros.  Το Εrzsebetvaros είναι ιδανική περιοχή για να επιλέξετε τη διαμονή σας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο και γιατί εκεί χτυπάει η καρδία της νυχτερινής ζωής της πόλης.

Η γέφυρα των αλυσίδων από τον λόφο της Βούδας
Η γέφυρα των αλυσίδων από τον λόφο της Βούδας
Ο Δούναβης και το Κοινοβούλιο απο το fisherman's bastion στον λόφο του κάστρου
Ο Δούναβης και το Κοινοβούλιο από το fisherman’s bastion στον λόφο του κάστρου

Συμβουλές για συνάλλαγμα στη Βουδαπέστη

Το τοπικό νόμισμα είναι το φιορίνι (314 φιορίνια = 1 ευρώ). Η οικονομικότερη λύση για συνάλλαγμα είναι είτε να χρησιμοποιείτε την χρεωστική κάρτα. Επίσης μπορείτε να σηκώσετε λεφτά από μηχάνημα ΑΤΜ ή να κάνετε συνάλλαγμα σε ανταλλακτήριο στο κέντρο της Βουδαπέστης που δεν θα απαιτεί προμήθεια. Προτιμήστε να μην κάνετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο αλλά να χρησιμοποιήσετε τα ΑΤΜ που βρίσκονται μέσα σε τράπεζες. Θα πρέπει ωστόσο να προσέξετε να μην σας κάνει την μετατροπή σε ευρώ αυτόματα το μηχάνημα αλλά να επιλέξετε την χρέωση στο τοπικό νόμισμα (HUF) γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν σας συμφέρει η μετατροπή που θα σας προτείνεται.

Το φιορίνι (HUF) είναι το τοπικό νόμισμα της Ουγγαρίας
Το φιορίνι (HUF) είναι το τοπικό νόμισμα της Ουγγαρίας

Πώς θα μετακινηθείτε στη Βουδαπέστη

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο (Ferenc Liszt International Airport) έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να πάρετε ταξί που θα σας κοστίσει γύρω στα 25 ευρώ έως το κέντρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κινηθείτε με συγκοινωνία παίρνοντας το λεωφορείο 200Ε από το αεροδρόμιο μέχρι το το τέρμα και στη συνέχεια τη γραμμή του μετρό Μ2 από το Kobanya-Kispest με την οποία θα μεταφερθείτε απευθείας στο κέντρο.

Το τραμ στη Βουδαπέστη είναι ένας απο τους καλύτερους τρόπους μεταφοράς
Το τραμ στη Βουδαπέστη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μεταφοράς

Η συγκοινωνία στη Βουδαπέστη είναι πολύ οργανωμένη και μπορείτε πολύ εύκολα να μετακινηθείτε παντού μέσα στην πόλη με τράμ, μετρό ή και λεωφορείο. Μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο και για το ποδήλατό σας, ακόμα και για τον σκύλο σας!!. Το κάθε εισιτήριο κοστίζει 350 HUF, ωστόσο σας προτείνουμε να αγοράσετε είτε πακέτο 10 εισιτηρίων (3000 HUF), είτε την πενθήμερη κάρτα (4550 HUF) για απεριόριστες διαδρομές. Εναλλακτικά υπάρχει και η Budapest Card 24, 48 ή 72 ωρών την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε στο αεροδρόμιο και κοστίζει από 17 έως 33 ευρώ και περιλαμβάνει εκπτώσεις σε ορισμένα μουσεία και αξιοθέατα. Αναλυτικές πληροφορίες για τις τιμές των εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε στο www.bkk.hu.

Μην παραλείψετε να πάρετε το τραμ Νο2 και να απολαύσετε την μαγευτική διαδρομή κατά μήκος του Δούναβη!

 

Τι αγαπήσαμε στη Βουδαπέστη

Μουσεία και αξιοθέατα

Η Βουδαπέστη κρύβει έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό αφού κάθε κτίριο της και κάθε γωνιά της της είναι μοναδική. Οι μεσαιωνικοί πλακόστρωτοι δρόμοι από την μεριά του κάστρου, τα οθωμανικά λουτρά, οι μπαρόκ εκκλησίες, τα ερείπια στο νησί της Μαργαρίτας και τα νεοκλασικά κτίρια του Αγίου Στεφάνου και του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου θεωρείται η πιο σημαντική εκκλησία της Ουγγαρίας
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου θεωρείται η πιο σημαντική εκκλησία της Ουγγαρίας

Η θέα του επιβλητικού Κοινοβουλίου (Orszaghaz) κόβει την ανάσα. Το Κοινοβούλιο  που χτίστηκε απέναντι από τον λόφο του κάστρου και το βασιλικό παλάτι συμβολίζοντας την νέα εποχή για την χώρα. Φυσικά δεν γίνεται να ξεχάσουμε και τις πανέμορφες γέφυρες του Δούναβη που ενώνουν την Βούδα με την Πέστη. Η παλαιότερη και ίσως η ομορφότερη από όλες τις γέφυρες είναι η γέφυρα των αλυσίδων (Chain Bridge) που κατασκευάστηκε από τον Adam Clark.

Για τους λάτρεις του shopping η vaci utca είναι η οδός με τα περισσότερα καταστήματα στην Βουδαπέστη (κάτι σαν την Ερμού στην Αθήνα). Οι γειτονιές όμως που αγαπήσαμε περισσότερο ήταν δύο. Η πρώτη είναι η εβραϊκή συνοικία (Erzsebetvaros) με τις όμορφες εσωτερικές αυλές, την εξωτική αρχιτεκτονική της Μεγάλης Συναγωγής και την νυχτερινή ζωή. Η δεύτερη είναι το νότιο κομμάτι της Πέστης μακριά από τουρίστες με τα παλιά βιβλιοπωλεία, την μεγάλη αγορά και τα τοπικά καφέ όπου θα νιώσετε σαν πραγματικοί Μαγυάροι!

Το Great Market Hall είναι η ξακουστή αγορά της Βουδαπεστης που την προτιμάνε τόσο τουριστές όσο και οι ντόπιοι
Το Great Market Hall είναι η ξακουστή αγορά της Βουδαπεστης που την προτιμάνε τόσο τουριστές όσο και οι ντόπιοι

Καφές και σπα στη Βουδαπέστη

Gerbeaud Café : Στην πλατεία Vorosmarty ένα ιστορικό Café με γλυκά υψηλών προδιαγραφών..Δοκιμάστε το Somloi galuska!
Gerbeaud Café : Στην πλατεία Vorosmarty ένα ιστορικό Café με γλυκά υψηλών προδιαγραφών..Δοκιμάστε το Somloi galuska!

Ναι oι Ούγγροι αγαπάνε τον καφέ! Οι καφετέριες για τους Μαγυάρους αποτελούν μέρος της κουλτούρας και της ιστορίας τους καθώς περνούσαν πολύ από τον χρόνο τους κατά τον 19ο αιώνα. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου απέμειναν λίγα όπως το ιστορικό New York Cafe και αντικαταστάθηκαν από φθηνότερα καφέ κατά την περίοδο του Κομμουνισμού και από μοντέρνα καφέ μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Οι top επιλογές μας για καφέ στη Βουδαπέστη θα ακολουθήσουν σε επόμενο άρθρο.

Η Βουδαπέστη φημίζεται για τα θερμά λουτρά της. Τα gellert είναι απο τα πιο φημισμένα σπα στην Βουδαπέστη
Η Βουδαπέστη φημίζεται για τα θερμά λουτρά της. Τα gellert είναι απο τα πιο φημισμένα για την αρχιτεκτονική τους σπα στην Βουδαπέστη

Στην Βουδαπέστη υπάρχουν τόσα διαφορετικές ιαματικές πηγές και θερμά λουτρά διαφορετικών αρχιτεκτονικών που μπορείτε να την επισκεφθείτε μόνο για αυτόν τον λόγο. Είτε για λόγους θεραπείας είτε για χαλάρωση μπορείτε να διαλέξετε το σπα που ταιριάζει στο στυλ σας και να νιώσετε στιγμές απόλυτης ηρεμίας και ευεξίας. Σε επόμενο άρθρο θα ακολουθήσει οδηγός για σπα στη Βουδαπέστη.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ