Την Ινδική κουζίνα την αγαπούσαμε ούτως ή άλλως πολύ πριν επισκεφθούμε την Ινδία. Όταν καταφέραμε και ταξιδέψαμε στην Ινδία, θέλαμε πολύ να δοκιμάσουμε τις γεύσεις της χώρας και να δούμε πως είναι πραγματικά το φαγητό. Φυσικά ήμασταν πάντα επιφυλακτικοί για το τι θα φάμε, αφού όλοι έχουμε ακούσει για τρομακτικές ιστορίες γαστρεντερίτιδας και δηλητηρίασης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ψέματα! Οι ιστορίες δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα! Και εμείς την πατήσαμε και μάλιστα σε γνωστή αλυσίδα καφέ! ΟΜΩΣ….! Μην απογοητεύεστε ! Υπήρχαν εστιατόρια και ξενοδοχεία όπου φάγαμε υπέροχο φαγητό και δεν το μετανιώσαμε ούτε στιγμή. Ψωμάκια, κοτόπουλο και χορτοφαγικά πιάτα ήταν όλα φανταστικά και σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε!
Momos
Tα περίφημα dumplings της Ινδίας βρίσκουν τις ρίζες τους στο Θιβέτ και στην Κίνα. Ωστόσο οι Ινδοί έχουν υιοθετήσει τα χαριτωμένα momos σαν να ήταν δικά τους! Τα αγαπήσαμε ίσως και περισσότερο και από το Kung Fu Panda! Μπορείτε να τα δοκιμάσετε τόσο στο δρόμο όσο και σε πεντάστερα ξενοδοχεία! Όλη η νοστιμιά τους βρίσκεται στον τρόπο προετοιμασίας τους. Μπορούν να είναι γεμιστά με κρέας ή vegeterian.
Κοτόπουλο Ταντούρι
Μαριναρισμένο για ώρες σε γιαούρτι και μπαχαρικά και μετά ψημένο σε σουβλάκι στο λεγόμενο ταντουρ από όπου πήρε και το όνομα του.
Πιτάκι roti
Eίναι λεπτό και έχει ελαφριά γεύση σε σχέση με το παραδοσιακό νάαν, αποτελεί τέλειο συνοδευτικό για να απολαύσετε μια παγωμένη μπύρα KingFisher που παράγεται και κυκλοφορεί μόνο στο Rajasthan.
Mπάμιες Mασάλα
Τα “δαχτυλάκια της Κυρίας”, δηλαδή μπάμιες ψιλοκομμένες και τηγανισμένες σε διαφορά μπαχαρικά. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους vegetarians.
Παγωτό Kulfi
Το kulfi είναι ένα παραδοσιακό Ινδικό παγωτό φτιαγμένο από γάλα αμύγδαλα, φιστίκια, κάρδαμο και σαφράν. Αν και ο οδηγός ταξιδιωτικής ιατρικής συνιστούσε να μην φάμε παγωτό στην Ινδία, τολμήσαμε και το δοκιμάσαμε στο ξενοδοχείο που μέναμε στην Jaipur (All Seasons Homestay) . Φυσικά δεν πάθαμε τίποτα (αλλιώς δεν θα σας το προτείναμε!) και ήταν πεντανόστιμο. Δροσιστικό χωρίς να ξεφεύγει ποτέ από τις γεύσεις της Ινδίας, αξίζει να το δοκιμάστε αν εμπιστεύεστε αυτόν που θα σας το φτιάξει!
Τσάι Masala
Πικάντικο μαύρο τσάι με κανέλα, κάρδαμο και γάλα. OK μπορεί να μην είναι φαγητό, αλλά δεν γινόταν να μην το αναφέρουμε! Πολύ γευστικό, το masala chai θα σας κρατήσει ζεστούς και μακρυά από κρυολογήματα. Το δοκιμάσαμε πολλές φορές στην Ινδία, και αν και δεν είμαστε απο τους φανατικούς του τσαγιού αυτό το τσάι είναι πραγματικά πεντανόστιμο. Φροντίσαμε να αγοράσουμε μαύρο τσάι και μπαχαρικά masala για να μπορούμε να το φτιάχνουμε και στην Ελλάδα. Η φίλη μας η Niki στο κατάστημα μπαχαρικών MV Spices στην Jodhpur μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή.
Η συνταγή της Niki!
Βράζετε για δύο λεπτά δύο κούπες νερού μαζί με ένα γεμάτο κουτάλι του τσαγιού μαύρο τσάι, μισό κουταλάκι του τσαγιού μπαχαρικά Masala και ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε ένα φλιτζάνι γάλα και συνεχίζετε να βράζετε για 3-4 λεπτά. Το φιλτράρετε και το σερβίρετε!